«Vælkomin» til Færøyene
Færøyene-opplevelsen starter allerede i det øyene dukker opp som små prikker i havet på vår flytur mot vest over det nordlige Atlanterhavet. Siden 1948 har øygruppen med sine 18
hovedøyer vært en selvstyrt del av Danmark, og færøysk er offisielt språk for de drøyt 53 000 innbyggerne. De tobeinte innbyggerne er dog langt færre enn de firbeinte, over 70 000
sauer finner vi her på øyene. Færøyenes navn betyr akkurat det: øyene med sauer. Vi har masse å oppleve under vårt opphold, så vi oppfordrer absolutt ikke til å prøve
å telle de firbeinte beboerne.
Etter ankomst kjører vi gjennom fargerike små bygder via den undersjøiske tunnelen som forbinder øyen Vågar med hovedstaden Tórshavn. Her får vi litt tid til en matbit og innsjekk på
hotellet før bussen tar oss med over fjellet i retning Kirkjubøur.
Underveis nyter vi utsikten over øyene Hestur og Koltur.
Den lille bygda Kirkjubøur er Færøyenes viktigste historiske sted. Den ble grunnlagt som bispedømme i 1111 og etter hvert underlagt Nidaros erkebispedømme.
Sverre Sigurdsson vokste opp og gikk i prestelære her. Han ble senere høvding av Birkebeinerne og kjent som kong Sverre. Vi blir gjestfritt vist rundt i det som sies å være Europas eldste bebodde trehus.
Det eies av den 17. generasjonen av kongsbondeslekten Patursson. Den eldste delen «Róykstovan» stod opprinnelig et sted i Sognefjorden. På 1000-tallet ble huset demontert og fraktet hit.
ólavskirkjan er landets eldste kirke som fortsatt er i bruk, og har fungert som Færøyenes domkirke etter at den ble innviet i år 1111.
Vel tilbake på hotellet vårt samles vi til en hyggelig middag. Maten på Færøyene har en sterk lokal forankring, og råvarene er førsteklasses, noe som borger for mange gode matopplevelser i løpet av oppholdet.
Måltid inkludert i utflukten: middag.